Wat zit er in brood?

Nederland is een broodland. We eten het vaak 2x daags uit gemak, uit gewoonte en vooral in de pubertijd wordt er behoorlijk wat brood gegeten. Brood is makkelijk, je hoeft er weinig moeite voor te doen. Je haalt het in de winkel en je hoeft er alleen maar boter op te doen en wat beleg en klaar is kees. Ideaal als je werkt of naar school gaat. Ideaal, als het om gemak gaat maar is het ook ideaal voor een gezond lichaam?

In brood zit Fytinezuur. Fytinezuur is in grote hoeveelheden niet goed voor het lichaam en we krijgen er vaak veel te veel van binnen. Hoe komt dat? Fytinezuur zit in granen, pasta’s, pizza’s en koekjes en dergelijke. Een beetje fytinezuur is heus niet erg, zeker niet als je veel groente en fruit eet, waarin mineralen zitten als zink, ijzer, magnesium en calcium. Maar de gemiddelde Nederlander eet meer granen, koekjes en pasta’s als groenten en fruit.

Wat doet fytinezuur? Fytinezuur belemmert de opname van belangrijke mineralen zoals zink, ijzer, magnesium en calcium in je lichaam. De gemiddelde Nederlander heeft dan ook een groot tekort aan o.a. magnesium en zink.

Door de korte bereidingstijd die toegepast wordt op het maken van brood, wordt fytinezuur niet afgebroken. Want in brood zit ook Fytase, het enzym wat fytinezuur kan afbreken. Maar omdat tegenwoordig alles snel, sneller, snelst klaar moet zijn, wordt brood binnen een half uur bereid waardoor fytase zijn werk niet kan doen.

Naast fytinezuur bevat brood gliadine ook wel gluten genoemd. Gluten maken het deeg elastisch wat veel mogelijkheden geeft bij het bakken van brood en gebak. Gluten komen voor in tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut. Wanneer je een glutenallergie of een gluten intolerantie hebt, reageert je lichaam met antistoffen op gluten waardoor er ontstekingen ontstaan van de darmwand. Doordat de darmen worden aangetast en beschadigd kunnen voedingstoffen niet goed meer worden opgenomen. Het lichaam krijgt een gebrek aan voedingstoffen en afvalstoffen komen in het bloed terecht waardoor deze overal in het lichaam terecht komen en zorgen voor ontstekingsreacties.

Wanneer je darmen aangetast zijn, kun je een gebrek oplopen aan voedingsstoffen als vitaminen en mineralen waardoor je allerlei klachten krijgt van brokkelende nagels, spierpijnen, allergische reacties, gebrek aan energie, vermoeidheid tot gewrichtsklachten, eczeem en depressies.

Brood, ik zeg niet dat je het moet laten staan maar als je klachten hebt, kun je op zoek gaan naar antwoorden. Probeer het eens uit om brood te laten staan en kijk hoe je lichaam reageert. Of kies voor de betere broodsoorten, Het ene brood is het andere niet. Een brood met een langere bereidingstijd is een betere keus, daar fytase zijn werk kan doen, een voorbeeld hiervan is zuurdesembrood. Speltbrood bevat minder gluten en sommige mensen kunnen niet tegen tarwe en rogge maar wel speltbrood verdragen.

Brood daar zit “iets” in. Schrap brood eens een tijdje uit je voeding en kijk wat het betekent voor je gezondheid als je een tijdje dat “iets” weg laat. Misschien merk je niets en valt het pas op, als je brood weer gaat toevoegen aan je voeding. Heel handig is om een eetdagboek bij te houden opdat je kunt zien, hoe je reageert op voeding.

Wanneer je het een tijdje wil weglaten, kun je hiervoor in de plaats boekweit-, kastanje-, of quinoa crackers eten. Of probeer het zuurdesem Yambrood van Ralph Moorman, een brood zonder suikers, soja, gluten en zuivel. Of kies voor lekker veel groente en fruit gecombineerd met vis, kip, ei, of noten en zaden. Brood, daar zit “iets” in, en het valt reuze mee wanneer je brood schrapt uit je voeding.

Laat een reactie achter!