Is melk goed voor elk?

 

Melk de witte motor, melk is goed voor elk, wie kent deze kreten niet.

 

In de media zie je veel reclame voor melk en melkproducten en vanuit het voedingscentrum werd er gezegd dat we niet zonder zuivel kunnen vanwege de eiwitten, de calcium en de B-vitamines die daarin zitten. Want zo zeggen zij, zonder melk en zuivelproducten zouden wij 600 tot 800 mg calcium te weinig binnen krijgen per dag.

 

Maar is dat zo? En waarom reageren heel veel mensen zo slecht op melk of melkproducten? En waarom zijn er nu meer mensen dan ooit die last hebben van osteoporose oftewel botontkalking?

 

Veel mensen zijn allergisch voor koemelk of intolerant voor lactose. Lactose, ook wel melksuiker genoemd, moet afgebroken worden in de darmen door het enzym lactase voordat het in het lichaam kan worden afgebroken. Heel veel mensen missen het enzym waardoor ze lactose niet kunnen afbreken. En dan ontstaat lactose-intolerantie. Melk kan de darmflora aantasten als de lactose niet goed wordt verdragen, en dan kan er een “lekke darm” ontstaan. Hierdoor kunnen er allerlei stoffen door de darmwand heen lekken waardoor er problemen kunnen ontstaan als allergieën, opgeblazen buik, diarree, en huidproblemen als eczeem en psoriasis.

 

Mensen zijn melk gaan drinken vanwege het calciumgehalte maar je kan slechts 5% calcium uit de melk halen. Dit komt omdat er heel veel fosfaat zit in de melk als gevolg van bemesting. Hoe meer het voer van de koe bemest wordt, hoe meer fosfaat. Het vervelende van fosfaat is dat het mineralen aantrekt. Mineralen als zink, jodium, kalium, magnesium en calcium. Je ziet dat je die 5% dan ook gelijk weer kwijtraakt, want dat wordt aan het fosfaat gebonden. Calcium wordt pas goed in de botten opgenomen als in het bloed een goede verhouding is tussen calcium en magnesium, namelijk 2: 1. In zuivel is deze verhouding 4: 1. Er zit dus weinig magnesium in, waardoor er ook magnesium aan de botten wordt onttrokken bij het drinken van melk. Hierdoor worden de botten zwakker en ontstaat er kans op botbreuken. Door melk krijg je het beloofde calcium op deze manier niet binnen. De verhouding calcium: fosfor is voor de botvorming van een kalf uitstekend, voor de botvorming van de mens echter zéér ongunstig. Plantaardige calciumbronnen zoals fruit en groenten zijn bronnen die ook alle andere mineralen leveren die nodig zijn voor de botopbouw. Bovendien wordt uit plantaardige bronnen 90% van het aanwezige calcium opgenomen door het lichaam.

Koemelk heeft bovendien een lange eiwitstructuur. Deze structuur moet geknipt worden in de maag. Melk remt echter de maagzuurproductie, maar we hebben juist maagzuur nodig om te kunnen verteren. Je begrijpt dat melk hierdoor moeilijk te verteren is. De melk van een geit en schaap is opgebouwd uit een kortere eiwitstructuur waardoor deze soms beter verteerbaar is. Moedermelk bestaat uit een hele korte ketenstructuur. Paardenmelk lijkt het meest op moedermelk, komt qua eiwitketen dichter bij moedermelk. Als je kijkt naar yoghurt of kwark dan zie je dat deze bewerkt zijn. De eiwitten zijn als het ware al geknipt, en daardoor iets beter verteerbaar.

 

De melk van een koe wordt echter helemaal gestript. Het melkvet wordt eruit gehaald en verkocht aan een andere fabrikant, bijvoorbeeld de cacao fabrikant. Deze stopt er ander vet voor in de plaats, vaak linolzuur waarvan de mensen al te veel aan binnen krijgen en welke ontstekingsbevorderend is.

 

En dan bestaat er nog een probleem met de caseïne in melkproducten. Caseïne moet in het lichaam omgezet worden. In de darm wordt dipeptidylpeptidase aangemaakt. Maar niet iedereen kan hier veel van aanmaken. Als je te weinig hiervan aanmaakt, kun je caseïne niet goed omzetten. Wanneer je het niet kan omzetten, wordt er een ander stofje aangemaakt, dat heet casa(do)morfine. En dit stofje heeft zoals de naam al doet vermoeden een verslavende werking. Je moet dan zuivel hebben, je moet kaas eten enz. Helaas werkt casa(do)morfine in op je frontale cortex welke verantwoordelijk is voor plannen, organiseren, je ethisch besef (wat is goed en wat is fout), je communicatie en dan met name je sociale interactie.

 

Als je veel caseïne krijgt, en te weinig dipeptidylpeptidase, ga je dus slecht leren, plannen, en communiceren.

 

Zuivelproducten en dan met name melk en kaas zijn slijmvormend, ze stimuleren de slijmvliezen. Als je daar gevoelig voor bent kan het drinken van melk leiden tot verkoudheden, astma, hooikoorts, bijholte- en oorontstekingen. Melk wordt gemaakt voor het kalfje niet voor de mens en een kalf heeft vijf magen, de mens maar één. Hierdoor ontstaan problemen, wat niet goed uitpakt voor de darmen en andere slijmvliezen. Melk vormt een plakkerige substantie welke kan blijven plakken in de darmwand. Hierdoor wordt de opname van mineralen nauwelijks mogelijk.  Waardoor er een “lekke darm” kan ontstaan en er allerlei gifstoffen door de darm heen kunnen lekken met alle gevolgen van dien.

Melk is goed voor elk, ik betwijfel het. Het is duidelijk dat het goed is voor kalfjes, net zoals moedermelk voor baby’s.

 

Gelukkig zijn er plantaardige vervangers zoals havermelk, amandelmelk en kokosmelk. In Thailand gebruiken ze helemaal geen koemelk, alleen maar kokosmelk in gerechten en kokosmelk is natuurlijk geen echte melk, maar wel heel lekker.

 

Mocht je vragen hebben naar aanleiding van dit blog, stel ze gerust. En besef dat ieder stapje er één is in de richting van een goede gezondheid. Zo ben ik ook in stapjes af gaan bouwen. Eerst de melk, daarna verving ik de koemelk kaas voor geiten- of schapenkaas en daarna liet ik het helemaal staan.

 

Blijf goed voelen wat voeding doet met je gezondheid. En kies bewust voor wat jouw lichaam aan kan. Wees zuinig op je lichaam, je bent wat je eet, zeggen ze, ik zeg liever, je bent wat je verteerd.

Laat een reactie achter!