Oeh, lala, chocolaaaa

Chocolade, kan jij ervan afblijven? En waarom hebben vrouwen vaker dan mannen hier zo trek in?

Chocolade is niet te versmaden, en ook ik kan er niet vanaf blijven als ik het in huis heb. Wel moet het bij mij puur zijn, melk laat ik rustig liggen. Vaak wordt er gezegd dat je gerust elke dag een stukje pure chocolade kan eten. Ja, één stukje is prima, maar als het een hele reep wordt, krijg je toch behoorlijk wat suiker en vet binnen.

En laat suiker nou juist ontstekingsbevorderend zijn. En samen met vet ervoor zorgen dat er al gauw een pondje meer in gewicht ontstaat.

Als je er niet vanaf kan blijven, kan het zijn dat je een tekort hebt aan serotonine en magnesium. In een portie van 28 gram chocolade krijg je maar liefst 64 mg van het mineraal magnesium binnen. Vooral als je last hebt van stress, wordt er magnesium geroofd uit je lichaam en vraagt je lichaam om meer. Magnesium is echt onmisbaar voor iedereen.

Wist je dat 60 tot 85% van de mensheid kampt met een magnesium tekort? En dat dit voor verschillende soorten klachten zorgt? Dat heeft ook te maken met dat magnesium bij maar liefst 300 processen in het lichaam gebruikt wordt.

 

Waar heb je magnesium allemaal voor nodig?

  • Magnesium zorgt voor een:
  • Normale spier- en zenuwfunctie
  • Een stabiel hartritme
  • Een gezond immuunsysteem
  • Sterkte van botten
  • Reguleren van de bloedsuikerspiegel
  • Het energie metabolisme
  • De eiwitsynthese

 

In chocolade zit cacao en vooral rauwe cacao is goed voor jouw gezondheid. Want rauwe cacao is goed voor je hart en bloedvaten. Het kan je bloeddruk laten dalen, maar ook je cholesterolgehalte. Ook heeft cacao een antidepressieve werking. Al is dat maar van korte duur. Rauwe cacao bevat serotonine, het geluk hormoon, waardoor jij je goed voelt en waaruit weer melatonine aangemaakt wordt zodat je lekker kunt slapen. Bij mannen is er van nature meer serotonine aanwezig dan bij vrouwen. Dit zou kunnen verklaren waarom meer vrouwen chocolade verslaafd zijn dan mannen, en vrouwen vaker wakker liggen dan mannen. Cacao bevat ook theobromine en cafeïne, stoffen die het brein stimuleren.

Rauwe cacao wordt niet verhit waardoor de voedingsstoffen bewaard blijven, zoals rauwe cacao nibs, en cacaobonen. In veel chocolade zit heel veel vet en suiker die totaal geen voedingswaarde hebben, maar waar je wel door kan aankomen.

Als je al veel stress hebt, en in de buurt bent van een burn-out, wees voorzichtig met cacao. Het bevat namelijk ook theobromine en cafeïne. Een opwekkend stofje, welke jouw bijnieren te veel kan belasten als er sprake is van bijnieruitputting, ook wel bekend als een burn-out, waarbij alles je teveel is, en je niks meer kan hebben.

Chocolade, ja heeeeel lekker, ik kan er niet van af blijven, dus haal ik het alleen af en toe in het weekend, doordeweeks laat ik het staan, en koop ik niks. Nog liever kies ik voor rauwe cacao welke ik gebruik in een chia pudding, of cacao nibs die ik heerlijk vind smaken in een vruchtenbowl, of bij mango. Zodat ik wel de gezonde eigenschappen van cacao binnen krijg en niet de nadelige van een reep chocolade. En als ik chocolade koop, dan haal ik het bij een winkel die de biologische variant aanbiedt en een hoog percentage cacao, minimaal 70%, liefst 85%. Goede webwinkels verkopen ook heerlijke cacao en pure chocolade.

Ik wens jou een chocofantastische- en vooral een magnesiumrijke dag!

Laat een reactie achter!